Een luisterend oor

Als je heel erg ziek bent, is het prettig te kunnen praten met iemand die er echt voor jou is. Andersom wil je ook nog betekenisvol kunnen zijn voor anderen. “Voor mijn gevoel is het wederzijds: zij vindt het fijn om met mij dingen te doen en ik vind het fijn om met haar dingen te doen of te praten.”


“We hebben ook samen zitten tekenen en samen zitten kleuren. Er gebeurt eigenlijk altijd wel wat eigenlijk. En over boeken zitten praten. Wat er zo voorbijkomt, van alles en nog wat. Eigenlijk zijn we elkaar nog een beetje aan het ontdekken ook. Wat zij leuk vindt en wat ik leuk vind, qua muziek of schilders of boeken. De vorige keer zei ze: ‘Oh, het zou zo mijn boekenkast kunnen zijn.’ Dat soort dingen.

Ik ben ook een keer bij haar thuis geweest. Het is moeilijk om iets met mij af te spreken vaak omdat ik nooit weet hoe mijn dag gaat verlopen en hoe ik mij voel. Dus ik zei: ‘Goh, kan ik bij jou langskomen?’ Dan heb ik in ieder geval een doel om eruit te gaan. En toen ben ik daar een kopje thee gaan drinken met mijn scootmobiel. Dat is leuk. Ik vind het heerlijk om eruit te gaan. Je wereld wordt zo ontzettend klein.

We zijn ook een keer naar een ander dorp geweest. Daar zit een heel leuk esoterisch winkeltje. Daar zijn we naartoe geweest. Dat wilde ik haar laten zien. We hadden het ook over bepaalde dingen gehad. Ik zei: ‘Nou, ik zal je eens meenemen naar dat winkeltje.’ Ja, dat vond ze ook heel fijn. Dus we geven wat aan elkaar. Het is moeilijk om te zeggen. Het klikt heel goed samen. Ik heb wat aan haar en ik heb het idee dat ze ook best aan mij wat heeft. En dat is gewoon heel fijn om te weten. Want zo zit ik ook weer in elkaar, ik doe graag wat voor andere mensen. Dat is heel belangrijk voor mij. Ik geef haar ook een luisterend oor. Zo hebben we het ook over onze zussen, want zij heeft ook een zus waar ze niet zoveel mee kan. Ik zeg: ‘Nou, dat heb ik precies hetzelfde met mijn zus.’ Voor mijn gevoel is het wederzijds dat zij het fijn vindt om met mij dingen te doen en ik vind het fijn om met haar dingen te doen of te praten. Dus in die zin denk ik dat het wel wederzijds is. En dat is heel bijzonder. Ik denk niet dat je het vaak tegenkomt op die manier. Ik weet het niet hoor, ik heb er geen ervaring mee. Maar zo ervaar ik het wel.

Ik weet niet wat dat is. Het idee dat iemand echt luistert denk ik. Heel veel mensen luisteren niet echt. Dat je gehoord wordt en dat er een bepaalde wisselwerking is op dat moment. Menselijke interactie. Er gebeurt gewoon iets op dat moment, dat is heel lastig om in woorden vast te leggen. Het gevoel dat je samen iets deelt op dat moment.”

Over de schrijver

Ze is een vrouw van eind zestig met COPD en houdt van gezelschap. Ondanks dat ze aangeeft niet te veel te kunnen praten, vertelt ze honderd uit over haar ervaringen met de vrijwilligers.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.