Mijn grootste angst

In het hospice kunnen gasten opknappen. Soms gaat het ineens zo goed, dat het erop lijkt dat ze niet langer kunnen blijven. Maar waar moet de gast dan naartoe? Terug naar huis leek in dit geval niet de beste oplossing. “Niet dat wij haar niet meer thuis wilden hebben, maar ik denk dat het mijn moeder absoluut niet goed had gedaan.”


“De dag voordat mijn moeder overleed hadden we een gesprek met de coördinator van het hospice, over dat ze daar eigenlijk niet thuishoorde. Mijn moeder begon zich te vervelen. Ze was best wel opgeknapt en het zag er niet echt naar uit dat het heel snel gedaan zou zijn. Toen hadden we een gesprek gehad van dat wij wel even uit moesten kijken naar een verzorgingstehuis. En wat mij toen niet helemaal duidelijk was, is of dat mijn moeder nu echt heel snel weg moest. En als er geen plek was in een verzorgingstehuis, dat ze dan ook echt weg moest uit het hospice. Maar dat durfde ook niet te vragen. Misschien dachten zij wel dat ze duidelijk waren daarin. Maar ik wilde dat eigenlijk niet weten. Ik dacht: ik ga wel eerst bellen met het verzorgingstehuis en dan wacht ik op het antwoord en dan vertel ik dat. Dan hoor ik vanzelf wel wat de volgende stap zal moeten zijn. Mijn grootste angst was dat wij haar weer mee naar huis moesten nemen. Niet dat wij haar niet meer thuis wilden hebben, maar ik denk dat het mijn moeder absoluut niet goed had gedaan. Mijn vader al helemaal niet. En het verhuizen op en neer, daar zag ik best wel tegenop.

Maar uiteindelijk werd ze die nacht heel erg ziek. En toen is er verder ook niet meer over gesproken hoor. Het ging allemaal heel natuurlijk.”

Over de schrijver

Deze dochter kijkt terug op de tijd dat haar moeder in het hospice lag. Ze kwam dagelijks langs met haar familie. Ze vertelt hier over de vrijwilligerszorg voor haar moeder en wat het met haar deed.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.