Over die drempel heen

De eerste keer geholpen worden bij de toiletgang. Als gast kan dit een heel moeilijk moment zijn, terwijl het voor de vrijwilligers bij hun dagelijkse werk hoort.
“Het helpt dat ze heel rustig aandoen met mij, een praatje maken.”


“De eerste keer dat je met iemand de badkamer in gaat is best wel moeilijk, maar dat zal voor iedereen zijn. En ja, dat is voor de vrijwilligers niet meer. En die drempel moet je gewoon overheen. En ze maken er ook geen punt van. En ik moet over die drempel heen. En vooral mijn darmen die floepen soms zomaar leeg. Dan ben je net klaar, alles ingesmeerd, weet ik wat. En begint het weer, moet je dus weer opnieuw beginnen. En dat vind je gewoon heel rot. Maar daarentegen, aan de andere kant, zeggen ze: ‘Ah joh, moet je niets van aantrekken.’ Ze zijn hier wel wat gewend en ze maken het meer mee.

Op een gegeven moment had ik een man die mij ging wassen. En dan denk ik: ja, dat heb je in het ziekenhuis ook. En die moet ook de kans hebben. Het helpt dat ze heel rustig aandoen met mij, een praatje maken.

’s Avonds ook als ze je naar bed gebracht hebben. Dan komen ze altijd even terug om te vragen: ‘Lig je lekker?’ En ’s nachts ook, dan denk ik: oh, ik hoor een deur piepen. En dan komt iemand even een praatje maken en gaat op de knieën liggen voor het bed en ze gaat een praatje maken. En dan ben je klaarwakker, maar dat doet je toch goed.”

 

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.