Pannenkoekjes bakken

Een verjaardag is een mooie gelegenheid voor vrijwilligers om gasten en hun naasten een fijn moment te laten beleven in het hospice. De vader wilde samen met zijn kinderen pannenkoeken eten. “Het genot van hem en de familie, dat ze de verjaardag op die manier hebben kunnen vieren. Dat gaf mij zo’n goed gevoel.”


“Er was een verjaardagsviering van een gast en dat was een hele zware man. De kinderen hebben hem met z’n allen uit bed gekregen en in de woonkamer gezet. En ze wilden graag pannenkoeken eten. En ik wist dat een collega van mij een gourmetstel had, waar je de pannetjes van weg kon halen en daar pannenkoekjes op kon bakken. Dus we hadden aan de grote tafel beneden het gourmetstel in het midden. En ik had de voorbereidingen gedaan met spek en weet ik het wat allemaal. En toen heeft de hele familie pannenkoekjes zitten bakken. Het genot van hem en de familie, dat ze de verjaardag op die manier hebben kunnen vieren. Dat gaf mij zo’n goed gevoel. Ik heb er zoveel blijdschap aan beleefd.

 

En als ik haar dan tegenkom, die vrouw van hem, dan is meteen die verbondenheid er weer. Dat zijn speciale momentjes waar je dan weer op teert, als er wat negatieve momentjes zijn. En weet je, die negatieve momentjes die blijven niet bij mij zitten. Die zijn weg.

Dat samen pannenkoeken bakken. Die man heeft zó genoten. En dan denk je: ja, dat zijn de momentjes waarvoor je het doet.

Die mevrouw heeft het daar ook nog altijd over als ik haar nog eens spreek. Dan zegt ze als ik haar tegenkom: ‘Oh Joke, weet je nog met die pannenkoeken.’ Ik zeg: ‘Ja, dat vergeet ik niet meer.’ En dan zijn ze nog steeds blij. En het is heel fijn als je dat aan de mensen die achterblijven kan geven. Dat ze ook fijne momentjes aan de stervensweg mogen hebben.”

 

Over de schrijver

Ze is al jaren vrijwilliger in het hospice. Ze is op het moment dat ze vertelt ook aan het werk en dat betekent dat ze niet even rustig kan gaan zitten om te praten. Uit haar verhalen blijkt maar weer: het is in het hospice alles behalve saai.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.