Sherry met een rietje

Als vrijwilliger probeer je altijd de gast tegemoet te komen in zijn of haar wensen. Deze man had wel een speciale wens. “Ik zie hem nog zo genieten van dat sherry’tje met dat rietje. Ik moest het glaasje vasthouden. Dat vond ik zo prachtig.”


“Er was een man en die is zes weken bij ons geweest. Hij had altijd een voorraadje staan met sherry flessen in de kast. Want hij wilde elke dag een glaasje sherry drinken. Elke middag om halfvijf een glaasje sherry. Nou, ik vind dat geweldig. Dat moet kunnen.

En toen was hij nog behoorlijk ziek. Hij lag echt alleen maar in bed, kon niets, ging er niet uit. Hij kon nauwelijks met zijn hoofd overeind. Maar hij wou toch een glaasje sherry. En dat kon hij niet drinken, dus dan maar met een rietje erin. Dat zijn van die momenten die je gewoon niet vergeet.

Die man die zag heel slecht, hij had ook bijna altijd zijn ogen dicht. En ik zie hem nog zo genieten van dat sherry’tje met dat rietje. Dan denk ik: och, dat mensen daar nog van kunnen genieten. Dat vind ik gewoon hartstikke mooi. En waarschijnlijk heeft hij dat zijn hele leven gedaan en moest dat gewoon nu ook nog doorgezet worden, ofzo.

Ik moest hem dat geven want hij kon dat niet. Hij kon het niet vasthouden en omdat hij het ook haast niet zag, moest ik het glaasje vasthouden. Dat vond ik zo prachtig. Dan lig je daar zo in bed, kan je eigenlijk helemaal niets meer en dan kan je dat nog wel doen voor iemand. Ja, dat is heel mooi. Het was ook een heel lief baasje.

Later knapte hij weer wat op. Ik had ook hele leuke gesprekken met hem. Ik heb niet meegemaakt dat hij overleed, want toen werkte ik niet. Ik dacht: oh ja, daar had ik nog wel bij willen zijn. En je kan ook niet voor iedereen steeds maar weer naar het hospice gaan omdat er wat is, omdat je afscheid wil nemen. Eigenlijk doe je dat elke keer als je er bent. Dan denk je: oh ja, dit is waarschijnlijk de laatste keer. Ja, dat heb je wel steeds in je hoofd.”

Over de schrijver

Nadat ze was gestopt met werken, kon ze niet wachten tot ze kon beginnen met het vrijwilligerswerk in het hospice. Het vrijwilligerswerk is nieuw voor haar, maar juist die eerste indrukken zal ze niet snel vergeten.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.