Terwijl zij het speels doen

Het hospice in het vooruitzicht kan rustgevend zijn, als je weet dat je niet lang meer te leven hebt. Voor deze man was het een verschrikking en hij wilde het zo lang mogelijk uitstellen. “Hij is thuis gebleven tot het moment dat het écht niet meer ging, en toen zei hij dat hij het wilde.”


“Toen wij wisten dat hij ziek was, wilde hij hier zelf eigenlijk helemaal niet heen. En wij hebben hem toen een keer mee hiernaartoe genomen en toen was hij echt geschrokken en heeft hij het heel erg van zich afgestoten. En toen is hij nog zo lang mogelijk thuis gebleven. Hij is thuis gebleven tot het moment dat het écht niet meer ging, en toen zei hij: ‘Ja, nu wil ik.’ Wij hebben dus in het begin contact gehouden met het hospice en elke week gaven wij een update wat de stand van zaken was. En dan werden we steeds weer heel liefdevol behandeld. Dan zeiden ze: ‘Begrijpelijk. Bedankt dat jullie ons op de hoogte houden.’ Ze vonden het ook heel fijn dat we dat deden. En toen zeiden ze op een gegeven moment: ‘Er is nog één kamer, en wij kunnen niet beloven dat die vrij blijft.’ En wij zeiden: ‘Nou we gaan het vandaag weer vragen.’ En toen heeft hij gezegd: ‘Ja, ik wil het.’

In het begin bracht ik altijd wat eten bij Ton thuis, maar hij eet natuurlijk heel weinig. En toen hij hier kwam zei hij ook: ‘Ik heb totaal geen trek in eten.’ En dat vond ik ook zo mooi hoe daar dan mee omgegaan werd door de vrijwilligers. Want er werd niet dwingend gezegd dat je moet eten. Ton zei: ‘Oh nee, ik hoef geen eten. Ik heb geen zin in eten.’ ‘Nou, we hebben ook bijvoorbeeld vla of soep. En je hoeft niet te eten.’ En het werd meteen: ‘Nou soep, doe dan maar soep.’ En dan gaat het om de manier waarop het gebracht werd. Want wij zeggen al snel van: ‘Je moet eten. Je moet drinken.’ Dan wil je toch dat degene dan toch iets naar binnen krijgt. En wij doen dat meer op een dwingende manier, terwijl zij dat op een speelse manier doen.”

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd. 

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.