Twee duifjes naast elkaar

Mantelzorgers kennen naast de fysieke zorgvragen ook de sociale noden van de cliënt. Haar moeder heeft moeilijk contact met familie en weinig vriendschappen. Maar met een vrijwilliger heeft ze toch een band gekregen. “Zij is zo vertrouwd met mijn moeder, dat ze hand in hand op de bank zitten.”


“Mijn moeder is zo gelukkig met Carla. Want die is verpleegkundige geweest en die heeft een hele warme en bijzondere uitstraling. Zij is zo vertrouwd met mijn moeder, dat ze hand in hand op de bank zitten. Terwijl mijn moeder heel afstandelijk is als het gaat om lichamelijk contact. En dat was voor mij heel opvallend, dat die twee zo vertrouwd met elkaar zijn. En dat zij ook alle persoonlijke gevoelens aan die vrouw meedeelt. Ze is heel dichtbij, ook psychisch. Terwijl ze dat helemaal niet doet met andere mensen.

Dat geeft een gerust gevoel. Dus ik heb het Carla gezegd: ‘Ik hoop dat je er bent als mijn moeder écht afscheid moet nemen.’ Want als Carla er is dan kan ik écht helemaal alles laten vallen, dan kan ik ook heel diep slapen. Dan weet ik: mijn moeder heeft een leuke middag. Terwijl ze eigenlijk niet meer veel heeft. Mijn broer en schoonzusje komen op bezoek, maar die geven vaak preken dat ze wat rustiger moet zijn in de nacht omdat ik het anders niet aankan. Maar Carla, het is heel opvallend hoe zij met haar omgaat. Hoe goed dat dan gaat, ondanks dat mijn moeder zo moeilijk contact heeft met anderen. En hoe gezellig ze het hebben. En als ik dan zie hoe die twee gezellig als twee duifjes naast elkaar zitten. Dat is mij heel erg opgevallen.”

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

 

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.