Verkouden

Als je in de laatste levensfase zit, ben je kwetsbaar. De angst om ziek te worden belemmert de moeder van deze mantelzorger in het hebben en houden van sociale contacten. Hoe ga je dan om met een verkouden vrijwilliger? “Ze is bang dat ze aangestoken wordt, omdat ze van de winter drie keer is aangestoken van mensen die van buiten bij ons kwamen.”


“Er is een vrijwilligster die altijd verkouden is en dat maakt mijn moeder bang, omdat ze al drie keer bronchitis heeft gehad. Dat is iets wat haar een beetje angstig maakt. Het is een aardige vrouw, maar ze is weleens bang dat ze aangestoken wordt, omdat ze van de winter drie keer is aangestoken van mensen die van buiten bij ons kwamen. Maar waarschijnlijk was dat mijn broer of mijn schoonzusje.

 

Ze is natuurlijk bang dat ze weer wat krijgt, want we hebben haar nogal wat antibiotica moeten geven omdat ze aangestoken werd door mensen van buiten terwijl ze zelf nooit buiten komt. Het kan ook zijn dat we in het ziekenhuis zijn aangestoken hoor, waar ze ook prikken moet halen.
Maar wat mij is opgevallen, is dat ze op die angst na dat ze verkouden wordt van de mensen, ze nooit iets negatiefs zegt. Dat is heel opvallend voor mij want mijn moeder is heel negatief ingesteld ten opzichte van anderen, als karaktertype. En bij de vrijwilligers, dat is de eerste keer dat mijn moeder niet iets negatiefs over mensen zegt. Want ze zoekt altijd eerst het negatieve voordat ze iets positiefs over mensen uit. En dat is hier niet gebeurd en dat is wel zoiets bijzonders.”

 

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.