Wat gezellig!

In het hospice wordt er samen met de vrijwilligers voor gezorgd dat er een huiselijke sfeer is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk  om te blijven eten. “Het voelt bijna nog meer thuis dan dat nu het huis voelt van mijn ouders. Dat je denkt: oh, wat fijn.”


“We bleven daar ’s avonds ook weleens eten, dat kon ook. Voor een hele kleine bijdrage kon je eten, je mocht drinken. Het voelde echt als een thuis. Het was heel fijn om daar te komen. Er was een avond dat mijn moeder en ik bleven eten en toen bleven er ook nog vier anderen eten. Dus we zaten echt met een tafel vol. Maar wij hadden ons helemaal niet opgegeven. Dus ik zei: ‘Is het mogelijk dat wij blijven eten?’ ‘Ja, natuurlijk!’ En dan zorgen ze dat het gewoon weer kan. En het was een maaltijd met asperges en ei en ham en krielaardappeltjes. Dat je denkt: wat gezellig! Ja, het was zo fijn. En ook wel toen mijn vader in de eerste week nog wel uit bed kwam dat ze hem ook zo lief in een rolstoel hielpen.

Of dan ging hij naar de wc en ik zei: ‘Ja jeetje, ik vind het toch wel fijn dat er iemand meegaat. Ik vind het toch wel moeilijk om mijn eigen vader te helpen.’ En dan zei die vrijwilliger: ‘Maar natuurlijk, dat doe ik wel even. Loop je wel met hem mee? Dan doe ik de rest.’ Ik kon aangeven wat ik wel en niet fijn vond.

En nog steeds, ik ben er laatst geweest met mijn moeder, gewoon omdat ik daar nog behoefte aan had. En je gaat naar binnen en aan de tafel zitten en je gaat weer verder met je gesprek waar je bent gebleven. Het is zo huiselijk. Het voelt bijna nog meer thuis dan dat nu het huis voelt van mijn ouders. Dat je denkt: oh, wat fijn.”

 

Over de schrijver

Ze neemt plaats buiten in haar tuin op de steigerhouten bank vol met vrolijke kussens. Het hospice en de gebeurtenissen daar lijken ver weg van de tuin met het geluid van spelende kinderen aan de andere kant van de schutting. Totdat ze begint te vertellen over haar vader en hun tijd in het hospice.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.