Wassen in het hospice: het ligt toch gevoelig

door: Anoniem

Wassen in het hospice: het ligt toch gevoelig

Vrijwilligers helpen ook bij de persoonlijke verzorging van gasten, zoals douchen. Soms levert dat spanning op. Zoals een mannelijke vrijwilliger die net iets te luchtig praat tegen een vrouwelijke gast. “Het was ook min of meer de toon die hij aansloeg.”

“Wat mij in eerste instantie is bijgebleven, is iets wat mijn partner, als heel erg vervelend ervaren heeft. Er was een vrijwilliger die zij kende eigenlijk, min of meer. Het was een mannelijke vrijwilliger die haar broer gekend heeft. Hij zou haar gaan helpen bij het douchen. En dat was eigenlijk een schending van haar privacy, zo voelde ze dat. Ze voelde dat als onacceptabel omdat hij ook een bepaalde houding aannam, een beetje dezelfde houding die hij aannam tegen haar broer die hij kende uit de bouw. Dus afgezien het feit dat het een man was, waar zij absoluut bezwaar tegen had om te worden geholpen bij het douchen, was het ook min of meer de toon die hij aansloeg.

Het was de eerste keer dat ze gedoucht zou worden en precies die eerste keer was dat die persoon. Toen ik bij haar kwam, zei ze: ‘Wat ik nou heb meegemaakt. Ik vraag mij af of ik wel een goede keus gemaakt heb, want ze willen mij laten douchen door hem. En hij kent mijn broer en begon in bepaalde popiejopie-taal tegen mij en dat wilde ik absoluut niet.’ En door dit voorval was ze eigenlijk helemaal van slag af.

Later is dit wel goed opgepikt en toen heeft Marion haar gedoucht. Ja, ze heeft het aangegeven en is niet door hem gedoucht. En er waren al meerdere dingen aan vooraf gegaan. Vooral die eerste dagen, dat je moet acclimatiseren en moet wennen aan alles terwijl je heel erg ziek bent en al hele vervelende dingen hebt meegemaakt. Dat is zoiets iets wat je absoluut niet kan verdragen.

We hadden ook al een hele lastige intake gehad, maar dat terzijde. Dus ze ging eigenlijk al met wat minder vertrouwen hierheen. Om dan in die gewenningsperiode dit meteen mee te maken, dat was heel choquerend voor haar. Het was iets wat over haar grens ging eigenlijk en ze ook niet verwacht had dat het zo zou gaan.”

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.