Contact maken vraagt maatwerk: ‘Ernaast gaan zitten’

door: Anoniem

Contact maken vraagt maatwerk: ‘Ernaast gaan zitten’

Het lukt niet om contact te krijgen met een cliënt. De nacht duurt daardoor lang. Deze vrijwilliger krijgt opeens een ingeving: “Als het mijn moeder was geweest, dan zou ik ernaast gaan zitten en op een andere manier proberen contact te krijgen. Pas toen werd het rustiger.”

“Ik ben één nacht aanwezig geweest bij een mevrouw. En dat was volgens mij in het vroege voorjaar. Het was in ieder geval een beetje kil. Ik was zelf ook altijd een beetje koud ’s nachts. Zij lag alleen onder een laken. In het begin heb ik eventjes met haar man gesproken, een oudere meneer. Hij was heel blij dat hij zelf een hele nacht kon slapen.

Ik vroeg: ‘Wat heeft uw vrouw nog nodig? Wat moet er nog vannacht?’ Ze mocht haar bed niet uit, maar dat hoefde eigenlijk ook niet meer. Ze was al niet meer aanspreekbaar. Dus daar kan je dan niet zoveel mee. Ik zeg altijd wel eventjes wie ik ben en dat ik de hele nacht bij haar blijf. En dat als er wat is, ze het kan zeggen. Dat soort dingen, dat vertel je toch eventjes.

En op een gegeven moment moest dat laken iedere keer weg. En dat vond ik gewoon zelf koud dus ik dacht: dan moet dat voor jou ook niet heel erg prettig zijn. Dan dekte ik haar weer toe. En dan riep ze iedere keer: ‘Ah, ah, ah!’ En ik dacht: wat is dit nou? Ik kon geen gesprek met haar hebben, ze was niet aanspreekbaar. En dan is het zoeken van wat is het nou. En ik merkte bij mezelf dat ik er eigenlijk een beetje een hekel aan kreeg. Ik vond het gewoon heel erg vervelend. Bij alles wat je deed of wat je zei, was het een korte kreet ‘Ah! Ah!’ Alsof je iemand pijn deed. Ook bij die meneer, die had haar ook toegedekt. Want anders ga ik dat ook niet doen natuurlijk, als hij had gezegd: ‘laat dat maar’.

Ik dacht: verdikkeme, ik blijf hier speciaal voor jou een hele nacht. Wat doe ik nu verkeerd? Wat gaat er nu niet goed? Ik vond het heel erg vervelend. Want ik dacht: ik kom hier voor jou. Ik kom om te helpen. En ik kon hier niets helpen. Dus ik vond dat gewoon een hele nare situatie. Ik kon hier gewoon niet achter komen wat ik kon doen, ik kreeg geen contact.

Op een gegeven moment dacht ik: pfff, ik moet hier nóg vijf uur zitten. En toen dacht ik: stel je nu voor dat het mijn eigen moeder was die hier ligt. Hoe zou ik daar dan mee omgaan? En op de een of andere manier kon ik het loslaten en vanaf dat moment was het ook goed. Toen ging het met mijzelf stukken beter.

Ik had er gewoon een beetje aversie tegen. Wat je ook deed, het was niet goed. En nadien, het leek wel of het gewoon van mijzelf weggleed, kon ik haar ook beter helpen. Toen heb ik er gewoon een poos naast gezeten en gewoon ze mijn hand in haar hand geschoven en die pakte ze vast. Zo van: ‘ik ben er, je bent niet alleen. Als er wat is dan knijp maar.’ Ik praatte tegen haar. En vanaf dat moment was het goed. Zo heb ik toen een hele tijd gezeten.

En ik dacht: oeh, ben ik hier nu de boosdoener geweest? Dat blijft zoeken. Ik heb geen contact met haar kunnen krijgen. Behalve dan dat ze op een gegeven moment toch mijn hand accepteerde. En dat ik ook dacht: oké, laat dat laken dan maar. Dan alleen maar de onderkant bedekken.

Het leek wel alsof ik mij had afgesloten op de een of andere manier. Ik kan het niet goed uitleggen. Pas doen ik dacht: pfff, moet ik hier nog zo lang zitten. Jeetje, wat duurt zo’n nacht toch lang. En toen ik bedacht dat ik, als het mijn moeder was geweest, ernaast zou gaan zitten en op een andere manier zou proberen contact te krijgen, toen pas werd het rustiger. Ik zou mij opengesteld hebben en zij heeft dat misschien wel gevoeld.

Ik vond dat een hele aparte gewaarwording. Normaal ga ik ook open naar mensen toe. Dan kijk ik naar wat zíj nodig hebben. Ik kom als gast in hun huis. Ik ben en ik blijf altijd gast. Zij houden, voor zover dat mogelijk is, zelf de regie.”

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw reactie verschijnt na goedkeuring door onze redactie. U ontvangt een mail als uw reactie is geplaatst.